piątek, 17 czerwca 2016

Zupa Rybna


Coś cudownego!
Robiona w lesie o 01:40 w nocy smakuje cudownie.
Zapraszam!

Tę zupę mogliście zobaczyć już w poście Bushcraftowo #06 <---- "klik"

Był to strzał w dziesiątkę i naprawdę lepszej zupy nie jadłem, więc mogę już chyba zostać babcią :P

Na co czekać?
Bierzmy się do roboty!

Czas przygotowania

Około 30 minut, raczej nie więcej.

Składniki (na mniej więcej 900 ml, dwie osoby się przyjemnie pożywiły)

  • 2 ziemniaki
  • pół marchewki
  • 2 duże filety z ryby
  • średni pomidor
  • ogórek kiszony
  • koperek
  • pół cebuli
  • koncentrat pomidorowy 1-3 łyżek
  • śmietana 18% (dla zagęszczenia, około 1-2 łyżek)
  • liść laurowy (ja robiłem bez niego, bo zapomniałem wziąć do lasu)
  • cytryna (nie dużo, będzie potrzebne trochę soku)
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania

Gotowe stanowisko? Ruszamy!

Najpierw wszystkie warzywa kroimy w kostkę dowolnej wielkości.
Teraz można zagotować wodę z solą i liściem laurowym.
Do gotującej się wody wrzucamy warzywa oprócz pomidorów i ogórków.


Pamiętajcie o zbieraniu dość obfitych w tej zupie szumowin.
Gotujemy warzywa, aż lekko zmiękną.
Zwracajcie uwagę na marchewkę, ona gotuje się najdłużej!
Kiedy warzywa są już miękkawe (nie za bardzo), dodajemy pomidory i ogórki.


Po dosłownie chwili od wrzucenia wszystkich warzyw, dodajemy rybę.
Pamiętajcie, że ryba się kurczy i "zanika" więc dawajcie bardzo duże kawałki!

Zbierajcie szumowiny!

Znowu nie czekając zbyt długo wrzucamy koncentrat pomidorowy i przyprawy.


Uzbrójcie się w cierpliwość i dajcie jej ostygnąć.
Jak już nie będzie mega gorąca dodajcie śmietanę (powoli i mieszając najlepiej dodać do niej trochę zupy, żeby się nie ścięła, stąd to studzenie).
Na samym końcu lekki balans smaku odrobiną soku z cytryny i posiekany koperek.

To wszystko!
Pamiętajcie, żeby cały czas próbować zupy podczas gotowania.

Smacznego!






4 komentarze:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już dawno nie jadłem zupy rybnej i jestem przekonany, że za jakiś czas na pewno sobie taką zrobię. Na ten moment jestem bardzo zadowolony z dania https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-marynowany-w-trawie-cytrynowej-chilli-skorce-z-limonki-i-ciemnym-occie-chinskim-z-salatka-ze-smazonych-grzybow/ gdzie oczywiście łosoś jest głównym składnikiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń