Coś cudownego!
Robiona w lesie o 01:40 w nocy smakuje cudownie.
Zapraszam!
Tę zupę mogliście zobaczyć już w poście Bushcraftowo #06 <---- "klik"
Był to strzał w dziesiątkę i naprawdę lepszej zupy nie jadłem, więc mogę już chyba zostać babcią :P
Na co czekać?
Bierzmy się do roboty!
Czas przygotowania
Około 30 minut, raczej nie więcej.
Składniki (na mniej więcej 900 ml, dwie osoby się przyjemnie pożywiły)
- 2 ziemniaki
- pół marchewki
- 2 duże filety z ryby
- średni pomidor
- ogórek kiszony
- koperek
- pół cebuli
- koncentrat pomidorowy 1-3 łyżek
- śmietana 18% (dla zagęszczenia, około 1-2 łyżek)
- liść laurowy (ja robiłem bez niego, bo zapomniałem wziąć do lasu)
- cytryna (nie dużo, będzie potrzebne trochę soku)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Gotowe stanowisko? Ruszamy! |
Najpierw wszystkie warzywa kroimy w kostkę dowolnej wielkości.
Teraz można zagotować wodę z solą i liściem laurowym.
Do gotującej się wody wrzucamy warzywa oprócz pomidorów i ogórków.
Pamiętajcie o zbieraniu dość obfitych w tej zupie szumowin.
Gotujemy warzywa, aż lekko zmiękną.
Zwracajcie uwagę na marchewkę, ona gotuje się najdłużej!
Kiedy warzywa są już miękkawe (nie za bardzo), dodajemy pomidory i ogórki.
Po dosłownie chwili od wrzucenia wszystkich warzyw, dodajemy rybę.
Pamiętajcie, że ryba się kurczy i "zanika" więc dawajcie bardzo duże kawałki!
Zbierajcie szumowiny! |
Znowu nie czekając zbyt długo wrzucamy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Uzbrójcie się w cierpliwość i dajcie jej ostygnąć.
Jak już nie będzie mega gorąca dodajcie śmietanę (powoli i mieszając najlepiej dodać do niej trochę zupy, żeby się nie ścięła, stąd to studzenie).
Na samym końcu lekki balans smaku odrobiną soku z cytryny i posiekany koperek.
To wszystko!
Pamiętajcie, żeby cały czas próbować zupy podczas gotowania.
Smacznego!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie jadłem zupy rybnej i jestem przekonany, że za jakiś czas na pewno sobie taką zrobię. Na ten moment jestem bardzo zadowolony z dania https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-marynowany-w-trawie-cytrynowej-chilli-skorce-z-limonki-i-ciemnym-occie-chinskim-z-salatka-ze-smazonych-grzybow/ gdzie oczywiście łosoś jest głównym składnikiem.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń